Projecten / Robuuste uitrolstrategie regeneratief, regionaal voedselsysteem in de MRA

Update 3 okt 2022

Update: robuuste uitrolstrategie voor een regeneratief, regionaal voedselsysteem in de MRA

Er is enorm veel gebeurd de afgelopen zomer, er komt veel aan en de structuur voor de versnelling wordt steeds duidelijker. Het is tijd voor een belangrijke update!

Op 8 juni 2022 sloten wij de activatiefase van het robuuste uitrolplan in de MRA formeel af in The Natural Pavilion op de Floriade. Tijdens deze bijeenkomst gaven wij inzicht in de oogst van activiteiten en de organisaties die zich hebben gecommitteerd aan het uitrolplan. Lees hier het complete verslag van deze bijzondere dag.

De afgelopen 4 maanden hebben wij ons gericht op de samenwerking voor de lange termijn, die zich gefaseerd, vanuit een optelsom van losse projecten, als een zwerm organiseert.

Van de 80 deelnemende organisaties zijn 24 partijen naar voren gestapt om een regierol te pakken in dit proces naar gebiedsgerichte samenwerking. Daar zijn we enorm blij mee en trots op!

Dennis Kerkhoven (Yes and More), Dirk van der Beek (Labora Returns), André Knol (Innomics), Jeffrey Spangenberg (Food Council MRA) en Mark Frederiks (Amped / Local2Local) (v.l.n.r.) nemen het voortouw namens de groep om de samenwerking verder te ontwikkelen. 

Lees verder op onze blog of op LinkedIn. Wil je aanhaken bij ons ecosysteem? Meld je dan hier aan, dan nemen wij z.s.m. contact me je op.

 

Programma

Programma:

  • Ondertekening samenwerkingsovereenkomst met toespraken van Prof. Dr. Anton Pijpers (UU, voorzitter CvB), Prof. Dr. Johan Garssen (UU, Chair Future Food Utrecht), Mark Frederiks (CEO Amped/Local2Local), ZHK Prins Carlos de Bourbon de Parme (Compazz Foundation)
  • Lunch met (h)eerlijke lokale producten
  • Workshops m.b.t. Coördinatie & Governance, Onderzoek & Innovatie, Sociaal-culturele verandering en Marktcreatie
  • Vervolgstappen voor de activatiefase binnen de uitrolstrategie naar een regionaal, regeneratief voedselsysteem

Meld je hier eenvoudig aan

Workshops


Smartchain & GAIN transitiemodel (in Dutch)
Deze workshop beschrijft de belangrijkste uitdagingen voor korte ketens. Daarnaast geeft deze workshop belangrijke inzichten in manieren waarop korte ketens meervoudige waardeproposties kunnen ondersteunen. Onderdeel hiervan is het GAIN transitiemodel. Tijdens deze workshop gaan we in op de vraag hoe wij samenwerking rondom korte ketens voor ons zien op zowel regionaal, nationaal als internationaal niveau. Na afloop ben je helemaal up-to-date met de laatste inzichten en ben je bekend met de instrumenten die bij kunnen dragen aan de regionalisering van ons voedselsysteem. Bekijk deze animatiefilm over het GAIN transitiemodel of lees deze booklet over de resultaten van het Smartchain-project.

Uitrol regionaal, regeneratief voedselsysteem in Utrecht (in Dutch)
De afgelopen jaren is er enorm veel werk verricht om een robuuste korte keten in Utrecht op te bouwen. In 10 jaar tijd is hier iets gegroeid dat in Nederland nog niet is vertoond. In navolging hiervan nodigen Amped/Local2Local u graag uit voor de bijeenkomst Activatie van de robuuste korte keten in de regio Utrecht. Wij presenteren hier wat er allemaal al gerealiseerd is t.b.v. een gezond en duurzaam regionaal voedselsysteem, in samenwerking met tientallen partijen. Tegelijkertijd presenteren wij een plan voor wat ons nog te doen staat. Als deelnemer krijg je praktische handvatten om jouw initiatief aan te laten haken bij dit momentum.

Heritage crops (in English)
Local2Local and Utrecht University are collaborating in a special research project focusing on heritage crops. During this workshop you will hear about all the ins and outs of this innovative project.

Young Food Researchers (in English)
Are you a young researcher (at Utrecht University or Utrecht University of Applied Sciences and would you like to meet other young researchers with a shared interest in food to exchange ideas? Join this workshop to get to know new people and perspectives.

Kennisagenda voor lokaal, duurzaam en eerlijk voedselnetwerk - samenwerking Universiteit Utrecht en praktijk (in Dutch)
Korte ketens worden gezien als sleutel tot lokale, duurzame en eerlijke voedselsystemen. De stap om van de huidige gecentraliseerde waardeketen naar zo’n korte keten met directere afzet te komen is echter geen eenvoudige. Hoe organiseer je dat? Hoe maak je als ondernemer je meerwaarde op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar aan de consument? En zit daar dan wel een betrouwbaar verdienmodel achter? In deze brainstormsessie willen we inventariseren welke kennisvragen er in de regio Utrecht leven rondom de overgang naar een lokaal georganiseerd, duurzaam en eerlijk voedselnetwerk. Ook willen we verkennen hoe we samenwerking tussen praktijk en universiteit verder vorm zouden kunnen geven om deze vragen te beantwoorden.

Meld je hier eenvoudig aan

Kick-off event 'Activatie robuuste korte keten in de MRA'

Op vrijdag 3 dec 2021 was het zover: Amped/Local2Local organiseerde het kick-off event ‘Activatie van de robuuste korte keten in de Metropoolregio Amsterdam’ in het Food Forum van de Floriade Expo. Hier presenteerden wij wat er allemaal al gerealiseerd is t.b.v. een gezond en duurzaam regionaal voedselsysteem, in samenwerking met tientallen partijen, en wat ons nog te doen staat.

Het uitrolplan is voor geïnteresseerden beschikbaar via www.local2local.nl/mra.

Deze bijzondere bijeenkomst vond deels fysiek en deels via een live stream plaats. Bekijk de integrale videoregistratie van de gehele bijeenkomst, ga in de speelbalk naar de specifieke programmaonderdelen.

Lees en kijk verder op Local2Local.

Met dank aan: Provincie Flevoland Floriade Expo 2022 City of Amsterdam Provincie Noord-Holland Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute)Amsterdam University of Applied Sciences Utrecht University Utrecht School of the Arts Impact Hub Amsterdam Hello Zuidas Compass Group Gorillas Vereniging FlevoFood Groene Hart Streekproducten Boeren van Amstel ProeVkantoor Dapper. Texel.

Kunnen wij jou helpen met de realisatie van jouw project?

Stuur Jan-Eric Kwak een e-mail of bel 06-42481424 voor meer informatie.

SUPPORTED BY