UU gaat samenwerking aan met Amped en Local2Local

UU gaat samenwerking aan met Amped en Local2Local

Lokaal eten, voedsel dat geproduceerd is in je eigen regio, en de korte keten, producten van de boer naar burger of restaurant, zijn in opkomst, maar de omvang is nog zeer beperkt. Terwijl het veel meer de standaard moet worden. De actualiteit van oorlog en COVID illustreert dat de import van voedsel zomaar kan stagneren en de regio heeft de potentie om gezond en duurzaam voedsel te produceren. Een regionaal voedselsysteem met regeneratieve landbouw draagt ook bij aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, en stimuleert de lokale economie en de verbinding tussen stad en platteland.

Future Food Utrecht van Universiteit Utrecht en AMPED/Local2Local zullen intensief gaan samenwerken op het gebied van deze transitie naar lokaal voedsel en een regionaal voedselsysteem, erfgoed en landschap, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De afgelopen jaren is er enorm veel werk verricht om een robuuste korte keten in Utrecht op te bouwen. Met deze samenwerking moet de transitie in een versnelling kunnen komen. Op vrijdag 13 mei is deze samenwerking officieel van start gegaan in het bijzijn van ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme, voorzitter van de Taskforce Korte Keten, Professor Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Mark Frederiks, CEO van Amped en Local2Local, en professor Johan Garssen, voorzitter van Future Food Utrecht.

De kracht van de samenwerking ligt in de kennis van onderzoekers, het enthousiasme van studenten, het onderwijsprogramma van de universiteit en het netwerk van Amped en Local2Local. Onderzoekers van Future Food Utrecht doen onderzoek naar de transitie naar zo’n korte keten met directe afzet. Er zijn al meer dan 500 studenten van de UU, de HU en de HKU die meedoen aan projecten en initiatieven van Local2Local, zoals de groentetasutrecht.nl, werken bij een fruitteler of een stageopdracht bij een food festival. Local2Local heeft een netwerk van boeren in de regio die Utrecht kunnen ‘voeden’ en waarmee we binnen een living lab gezamenlijk kunnen experimenteren. Met het Future Food lab en samenwerking met de cateraar Compass Group Nederland kunnen in de toekomst alle studenten en medewerkers van de UU toegang krijgen tot duurzaam, gezond en lokaal voedsel en worden we een voorbeeld voor de regio en daarbuiten. Ook zijn er beginnende ideeën voor de ontwikkeling van een landwinkel op de campus.

Ben je geïnspireerd en kunnen wij jou verder helpen?

Neem dan gerust eens contact ons op.

SUPPORTED BY