“Nederland beschermt de natuur kapot”

“Nederland beschermt de natuur kapot”

De Correspondent stapt over de symptomen heen en beschrijft de kernoorzaken van de problemen in Nederland met ‘de natuur’, en korter: het belicht de absurde (financiële) scheiding tussen natuur en landbouw/werk/wonen.

Mensen houden heel veel van natuur. Geen kind dat dieren saai vindt. Dat legde David Attenborough eens mooi uit in een interview met Barack Obama. Niets maakt een huis zo duur als een bos ernaast.  Een ziekenhuispatiënt met een plant op zijn nachtkastje herstelt sneller van zijn kwalen.  Geef mensen twee weken vakantie en ze vertrekken acuut naar de laatste natuurparadijsjes.

Maar als we zo veel van de natuur houden, waarom zorgen we er dan zo slecht voor? 

Zeker in Nederland dringt die vraag zich meer dan ooit op. Nergens anders in Europa kwamen in de afgelopen eeuw zo veel dier- en plantensoorten in de verdrukking  als in natuurliefhebbend Nederland. ‘Nederland is een land vol natuur, met dank aan 17 miljoen liefhebbers’. En dat is niet omdat we ze doodknuffelen. 

Hoewel, misschien juist wel. Want, blijkt uit allerhande wetenschappelijk onderzoek: juist de manier waarop de Nederlandse overheid natuur zegt te beschermen, is schadelijk voor de natuur.

De vaststelling dat de strikte scheiding tussen natuur en landbouw onhoudbaar was slechts een van de redenen voor het ontstaan van Herenboeren, waar Amped/L2L aan de basis van heeft gestaan. Herenboeren voorziet in de behoefte uit de maatschappij om te komen tot een duurzamere voedselproductie, voedselveiligheid en voedselzekerheid. Hierbij wordt onnodige tussenhandel vermeden, weet de burger waar zijn eten vandaan komt en wordt met respect omgegaan met de natuur en bodem.

Local2Local werkt hard aan regeneratieve, regionale voedselsystemen, waarbij de symbiose tussen natuur en landbouw teruggebracht kan worden. Ja, het gaat ook over werken, wonen, gezondheid, eerlijkheid, en nog veel meer. Voedsel is vanzelfsprekend onontbeerlijk, maar juist ook het instrument om maatschappelijke, ecologische en daarmee economische uitdagingen aan te gaan en veranderingen teweeg te brengen. Laten we daar samen hard aan werken!

Ben je geïnspireerd en kunnen wij jou verder helpen?

Neem dan gerust eens contact ons op.

SUPPORTED BY