Wij lazen gisteren een artikel van Natuur & Milieu:
Het aanstellen van een Ministerie van Voedsel is broodnodig voor een effectieve aanpak van de Nederlandse voedselproblematiek. Dat is de reactie van Natuur & Milieu op het vandaag gepresenteerde voorstel van PvdA, CDA en ChristenUnie voor een Minister van Voedsel in het nieuwe kabinet. Natuur & Milieu pleit al jaren voor een Minister van Voedsel en heeft ook een al een politiek boodschappenlijstje klaarliggen voor de nieuwe bewindspersoon.
“Een Minister van Voedsel is nodig om samenhangende oplossingen daadkrachtig door te kunnen voeren, met oog voor zowel gezondheid als duurzaamheid en welvaart.” aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. “Door het hele takenpakket onder te brengen bij één Ministerie voorkom je het versnipperde en soms zelfs tegenstrijdige beleid dat nu wordt gevoerd.” Op dit moment zijn er maar liefst zeven ministeries verantwoordelijk voor onderdelen van het voedselbeleid, waaronder Economie, Landbouw & Innovatie, Volksgezondheid, Onderwijs, Infrastructuur & Milieu en Buitenlandse Zaken.
De agenda van de Minister van Voedsel zou er volgens Natuur & Milieu als volgt uit moeten zien:
Agenda van de Minister van Voedsel
De grootste uitdaging voor de Minister van Voedsel is het leggen van verbindingen tussen voedselproductie en -consumptie. De Minister van Voedsel onderneemt actie op de volgende terreinen:
1. Gezondheid. De Minister van Voedsel zorgt ervoor dat Nederlanders meer groente en fruit gaan eten, hij voert een vet-tax in tegen overgewicht en voorkomt resistentie tegen antibiotica.
2. Milieu. De Minister van Voedsel zet zich samen met onze boeren in voor ecologisch efficiënte, schone en duurzame productie en maakt snelle vergunningverlening mogelijk voor bedrijven die op dit gebied toonaangevend zijn.
3. Natuur. De Minister van Voedsel begrijpt dat het veevoer voor onze Nederlandse koeien, kippen en varkens gevolgen heeft voor het leven van de jaguar in Latijns-Amerika, investeert in de productie van veevoer in Europa en maakt ons minder afhankelijk van buitenlandse grondstofstromen
4. Economie. De Minister van Voedsel ontwikkelt business modellen waarbij met minder voedselproductie meer verdiend wordt.
5. Veiligheid. Voldoende voedsel is de basis voor vrede en een stabiele economie. De Minister van Voedsel brengt Nederlandse kennis over duurzame, ecologisch efficiënte landbouw naar ontwikkelingslanden.
6. Cultuur. De Minister van Voedsel helpt de flexitariër en stimuleert een flexitarisch eetpatroon waarbij mensen een aantal keren per week vlees vervangen door een plantaardig alternatief. Dat kan door vlees en vis duurder te maken en groenten en fruit goedkoper. Samen met supermarkten, bedrijven en maatschappelijke organisaties ontwikkelt de minister een langdurige campagne om flexitarisch eten voor mensen aantrekkelijk te maken.
7. Toekomst. De Minister van Voedsel zet zich in voor het betaalbaar houden van voedsel voor iedereen in de wereld. Ook houdt hij rekening met de gevolgen van eventuele klimaatverandering. Want een goede voedselvoorziening is van belang voor de toekomst van onze kinderen en onze wereld.
De publicatie 'Boerderij' haalde ook de tegenstand aan:
SP en GroenLinks zijn geen voorstanders van een ministerie van Voedsel. "Het idee is wel goed om het voedselbeleid duurzamer te maken, maar het husselen met ministeries helpt daar niet bij", aldus Henk van Gerven (SP) in het Radio 1-journaal. D66 kiest geen partij vóór of tegen een nieuw ministerie, maar vindt wel dat het voedselbeleid vanuit duurzaamheid, kwaliteit en volksgezondheid wordt opgezet.
VVD is vooral voorstander van een kleinere overheid. In het kader daarvan is het voormalige ministerie van Landbouw ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. LTO Nederland is voorstander van een losstaand ministerie, bijvoorbeeld een ministerie van Voedsel en Plattelandseconomie.
Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw reageerde in 2014 dat er vaker themaministers kwamen, die na verloop van tijd weer verdwenen. "Persoonlijk vind ik overigens niet dat dit soort suggesties per definitie een oplossing is voor problemen waar je tegenaan loopt", aldus de toenmalige staatssecretaris. In 2012 stelde Stichting Natuur en Milieu al de invoering van een minister van Voedsel voor.
Amped vraagt: is dit een goed idee? En waarom?
Neem dan gerust eens contact ons op.